Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Emma Watson, feministky a stockholmský syndrom

Emma Watson (Hermiona z Bradavic a feministická superstar) koncem ledna veřejně potvrdila roli Belle v připravovaném Disney filmu Kráska a zvíře. Přitom původní Beauty and the Beast (z roku 1991) je už mnoho let spolu s mnoha dalšími – především staršími – Disney filmy terčem mnohých feministických kritik. Je to paradox, nebo další bod pro feministky?

Emma Watson je bezpochyby velmi inteligentní a schopná mladá žena, která se – stejně jako její dva herečtí kolegové – musí vypořádat s „nálepkou“ potterovské ságy. A snad i proto, že jako Hermiona bezelstně utužovala stereotypní představy, že slušné dívenky jsou snaživé a pečlivé (zatímco chlapci jsou buďto přirozeně nadaní, nebo roztomile neschopní, nikdy však šprti) rozhodla se zabývat právy žen. Nejvíce pozornosti jí přinesl projev pronesený v ústředí Spojených Národů letos v létě, tímto krokem se stala jednou z nejznámějších (ne-li úplně nejznámější) tváří moderního feminismu.
Projev podrobněji rozebírat nebudu, na internetu je tisíckrát, ale pro zajímavost bych doporučila třeba tento rozbor:https://www.youtube.com/watch?list=PLMNj_r5bccUxICsS5sl_xRKIqoyZ7OOAj&v=8o0euhM6bjg

Oproti tomu Kráska a zvíře je příběh, který přímo nahrává feministickým teoriím o „rape culture“ (kultura znásilnění), především vztahem hlavních postav. Ten je možné – s přivřením oka – interpretovat jako Stockholmský syndrom: hlavní hrdinka se uvoluje žít v zajetí „zvířete“, aby zachránila svého otce; po čase si ale vybuduje ke svému vězniteli vztah a v situaci, kdy již může odejít, rozhodne se zůstat.

Kráska a zvíře je ovšem psychologicky mnohem hlubší. Jak trefně podotýká J.Stern (v knize Média, psychoanalýza a jiné perverze) hlubinou podstatou mužské rozkoše je sice sadismus (v souladu s feministickou teorií rape culture), ovšem podstatou rozkoše ženské je masochismus. Přijmeme-li tento fakt, je podstata příběhu zcela zřejmá. Když pak ještě doplním, že Kráska a zvíře je autorským dílem ženy (Jeanne Marie Le Prince de Beaumont, 18.stol.) je pochopitelné i to, proč se tato narativní struktura s úspěchem replikuje v i dílech současné populární kultury (převážně u ženských autorek): Twilight(Stmívání) nebo Fifty shades of Grey(Padesát odstínů šedi).

Jak by tedy mohla „tvář moderního feminismu“ ztvárnit postavu znásilněnou despotickou nadvládou bestiálního muže?

Odpovědí jsou samozřejmě peníze. Disney dlouhodobě úspěšně recykluje mnoho svých starších filmů, převádí animované pohádky na hrané a tím samozřejmě přitahuje publika a generuje zisky. Začalo to v roce 2010 Alenkou v říši divů v režii Tima Burtona (ta je sice méně infantilní, než původní animovaná Alenka, ale dějově zůstává poměrně věrná předloze).

Jako odpověď na nekonečné feministické lamentování ale přináší Disney do původních příběhů emancipaci a opět tak průhledně uspokojuje trh. Typický příklad je Maleficent (2014, česky Zloba, královna černé magie); re-make filmu Spící kráska. Doslova naschvál je do tolik kritizované pozice bezmocné a manipulované princezny „našroubován“ princ – Maleficent (Angelina Jolie) ho ve stavu bezmocné hibernace nechává proplouvat chodbami zámku, aby ho nakonec probudila přímo u lože zakleté princezny, kterou on sice políbí, ale nic se nestane, takže je bezvýznamně odklizen ze scény. Celý příběh pak nese mnohé další pochlebovačné odpovědi feminismu (a enviromentalismu).

Na jaro 2015 si pro nás Disney připravil novou Cinderellu – tedy Popelku. Z trailerů se sice zdá, že vše zůstává při starém a hraný film beze změn zkopíruje dějovou linii původního animáku, ale objevily se i promo snímky Popelky cválající na koni. O významu koně – obzvláště ve spojení s ženskou hrdinkou jsem se rozepsala ve článku Tři oříšky pro feministku – díl 2., tedy na něj odkazuji.

A nakonec se dočkáme i Krásky a zvířete, údajně laděné na temnou notu (podobně jako Maleficent) a s „tváří feminismu“ v hlavní roli... je to tedy paradoxně další bod pro feminismus.

 

Autor: Lenka Poláček Hučínová | čtvrtek 5.2.2015 20:59 | karma článku: 7,71 | přečteno: 735x
  • Další články autora

Lenka Poláček Hučínová

Svázal a znásilnil spolužačku ve snaze reprodukovat scénu z 50 odstínů šedi

Devatenáctiletý student University of Illinois v Chicagu Mohammad Hossain svázal, bil a znásilnil svou stejně starou spolužačku ve snaze reprodukovat scénu z filmu... Dalo se to čekat?

25.2.2015 v 16:58 | Karma: 15,07 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Společnost

Lenka Poláček Hučínová

Všichni nás podvádějí – proč už si nezvykneme?

Věříte, že paní z reklamy na prací prášek skutečně zmíněný přípravek miluje natolik, že jeho dvoulitrové balení denně nosí v kabelce? Ne? Tak proč stále věříme, že nebohé africké dítě z charitativního spotu skutečně umírá hlady? Snad jen nechceme přijít o poslední zbytky naivní nevinnosti...

24.2.2015 v 19:39 | Karma: 18,96 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Média

Lenka Poláček Hučínová

Tři bratři Svěrákovic – rebélie, nebo klasika?

Pana Svěráka jsem vždy nesmírně obdivovala pro obrovský nadhled i klukovskou hravost; stejné hodnoty dal do vínku i poslednímu pohádkovému hudebnímu filmu Tři bratři. Přesto však na nedávném předávání Českých lvů získali Tři bratři tak trochu „jen ceny útěchy“. Jakkoliv důležitý je pro film maskér, kostymér a scénárista nemůžu se zbavit pocitu, že bylo Třem bratrům cosi odepřeno...

23.2.2015 v 22:06 | Karma: 18,49 | Přečteno: 940x | Diskuse| Kultura

Lenka Poláček Hučínová

Jak učíme děti nepozornosti?

Poruchy pozornosti, ať už s hyperaktivitou nebo bez ní, jsou součástí každodenní reality. Ačkoliv z hlediska speciální pedagogiky je jejich původ nejasný i laik dokáže odtušit souvislost s rychlým tempem současné společnosti a ještě rychlejším tempem populární zábavy. Dovolím si ovšem pokus o konkrétní důkaz toho, jak populární kultura učí děti nepozornosti.

19.2.2015 v 22:12 | Karma: 22,21 | Přečteno: 1305x | Diskuse| Kultura

Lenka Poláček Hučínová

Česká pohádka a hodnota práce

Vánoce jsou sice už dávno za námi, ale i tak si dovolím malé pohádkové ohlédnutí. Až letos jsem si uvědomila, jak významnou roli hraje i v současných českých pohádkách autorita práce. Je pochopitelné, proč je práce nejvyšší ctností v pohádce socialistické, ale česká pohádka se s prací odmítá rozloučit a glorifikuje ji usilovně dál – i v třetím desetiletí po pádu socialismu.

3.2.2015 v 17:05 | Karma: 9,34 | Přečteno: 941x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1267x
Jsem studentka s fetišistickým zájemem o pohádky.